Wij zijn wegens omstandigheden gesloten.

 

Informatie wijn & port

Wine & Gifts informeerd u graag over de bereiding van wijnen & Port.

***Bereidingsprocédé van Rode Wijn.***


Tegenwoordig worden de eerste en tweede fasen in de wijnbereiding mechanisch volvoerd. Eerst worden de druiven geplet om de most eraan te ontrekken. Je ziet geen druivenplukkers meer tot aan hun knieën in de druivensap staan; de traditie van het stuktrappen van de druiven is uitgestorven. Heden ten dage wordt de operatie uitgevoerd in een soort reusachtige trechter met onderin twee geribbelde cilinders die tegen elkaar in draaien. Het zoete sap komt dan in contact met de gist en de kleurstoffen die in de velletjes zitten. Op dat moment raken de steeltjes los van de druiven. Ze worden gedeeltelijk of geheel verwijderd en deze handeling is van beslissende invloed op de wijn. Als alle stelen verwijderd worden, zal de wijn voller, soepeler zijn, met een relatief hooggehalte aan alcohol. Dit wordt echter niet wenselijk geacht als de most een laag suikergehalte heeft of als men de wijn lang wil bewaren. In dergelijke gevallen wordt slechts 70-90% van de steeltjes verwijderd. Wanneer de druiven deze twee mechanische behandelingen ondergaan hebben, wordt er aan de most een kleine hoeveelheid zwaveldioxyde toegevoegd. Deze stof werkt ontsmettend en beschermt de wijn tegen oxydatie. Vervolgens kan de wijn overgedaan worden in vaten en kan het Gistingsproces beginnen. Tijdens het gisten komen de kapotte velletjes bovendrijven en vormen een “kap . Alle kleurstoffen komen zo bij elkaar. Om rode wijnen voldoende kleur te geven, moet de kap een aantal malen ondergedompeld worden. Om de zoveel tijd wordt de most opgepomt zodat de kap overspoelt. Tegen het eind van het gistingsproces ligt de nieuwe wijn onderin het vat, een troebel vocht met belletjes erin, terwijl de vaste deeltjes bovenop drijven. Dan wordt de nieuwe wijn overgeheveld in een ander vat. Wijn in dit stadium wordt vin de goutte genoemd.
Vervolgens wordt de donkere bovenlaag onder druk gezet om vin de presse te verkrijgen. De eerste vin de presse die aldus gewonnen wordt, is geurig en rijk aan tannine en wordt soms wel toegevoegd aan de vin de goutte. Bij volgende persingen neemt de kwaliteit geleidelijk af; de laatste vin de presse is wrang. In deze fase is de wijn nog troebel en mousserend. Wanneer hij eenmaal afgetapt en weer in vaten gedaan is, moet hij daarom de volgende behandelingen ondergaan; hij wordt een aantal malen afgetapt opdat men het bezinksel kwijtraakt, en daarna wordt hij helder gemaakt. Dit laatste procédé noemt men het KLAREN van de wijn. De wijnen van de beste kwaliteit zijn dan klaar om aan het langzame proces van rijping te beginnen.

***Bereiding van witte wijn.***


Witte wijn kan zowel van rode als van witte druiven gemaakt worden. Gedurende het proces van vinificatie mogen de druivenvelletjes absoluut niet in aanraking komen met het sap. Men laat het sap gisten en er zitten geen vaste deeltjes in. De methode bestaat uit 4 stappen: Om te beginnen worden de druiven licht geplet om most te verkrijgen. Dit procédé staat bekend als Egouttage. Omdat minstens een derde van het sap in de geplette druiven achter blijft, worden deze vervolgens voorzichtig uitgeperst. Dit procédé heet Pressurage. Het sap dat vrijkomt, is kleverig en de druiventrossen blijven aan de steeltjes zitten. Er wordt voor gewaakt dat de stelen niet stukgaan, want dan zou er tannine vrijkomen. In dit stadium bevat het sap nog steeds onrechtmatigheden. Deze worden eruit gehaald door middel van een procédé dat bekend staat als Debourbage. De eenvoudigste manier is de deeltjes te laten bezinken. Het proces kan echter versneld worden door een grote hoeveelheid zwaveldioxyde, een stof met zuiverende eigenschappen, toe te voegen of door een centrifugaalpomp te gebruiken. Daarna komt het gistingsproces, dat plaatsvindt in vaten. Het moet bij een vrij lage temperatuur gebeuren, tussen 8 en 20 Celcius, afhankelijk van de voorkeur van de wijnboer. Als na de gisting alle suiker in alcohol is omgezet, krijg je een droge wijn. Als daarentegen “restsuikers zijn, is het resultaat een zoete wijn. Er zijn twee manieren om dit te bewerkstelligen. De eerste is het gistingsproces te stoppen door grote hoeveelheden zwaveldioxyde toe te voegen om de gistcellen te doden. De andere is gezoet druivensap door een droge wijn te doen, Wijnboeren kiezen steeds vaker de laatste methode en uiteraard geven wijndrinkers daar ook de voorkeur aan.

***Bereiding van rosé wijn.***


Het is een verkeerde veronderstelling dat rosé wordt gemaakt door witte en rode wijnen te mengen. Roséwijnen worden bereid van druiven met gekleurde velletjes en het procédé van vinificatie houdt het midden tussen dat voor de rode en dat van de witte wijnen. Het principe is eenvoudig. Voor de rode wijn geldt dat hoe langer de wijn in het vat blijft, des te donkerder hij wordt. Anderzijds zal de wijn lichter zijn als de meceratie korter duurt. Roséwijnen worden dan ook niet erg lang in het vat gelaten en alleen het druivensap krijgt de gelegenheid te gisten. Men maakt onderscheid tussen: Rosé de saignée (bloedrosé), die na een maceratie van 6-12 uur wordt afgetapt (het vat wordt adergelaten) Rosé de pressurage (persrosé), het resultaat van twee persingen, waarvan de eerste vrijwel kleurloos en de tweede iets gekleurd is. Vervolgens laat men ze samen gisten.

***Port is een versterkte wijn en komt uit het Douro gebied in noord Portugal.***


De druiven moeten uit een afgebakend gebied langs de oevers van de rivier de Douro komen. Port wordt gemaakt door de gisting vroegtijdig te stoppen door er alcohol aan toe te voegen. De wijn behoudt zo zijn natuurlijk restzoet en krijgt een rijke fruitige smaak. In het Douro gebied mogen meer dan 40 druiven-soorten gebruikt worden. In de praktijk wordt er maar van 5 soorten gebruik gemaakt. De oogst begint midden september.


Witte port; deze port is gemaakt van witte druiven en variërend in smaak van zoet tot droog.

Ruby port; deze port is een mengsel van jonge, kruidige wijnen, die na 3 jaar op vat te hebben gerijpt, gebotteld wordt. De robijnrode kleur geeft de naam aan de port (robijn rood).

Tawny port; deze port is een mengeling van een aantal oogstjaren die tussen de 3 en 5 jaar op fust gerijpt heeft. De wijn verliest zijn kleur en wat karakter en wordt wat tanig (tawny). Nu is er een zachte smaak. Tawny's van hoge kwaliteit hebben een leeftijd op het etiket. 10, 20, 30 of 40 jaar. Deze portsoort is een van de moeilijkste om te maken.

Special Reserve; dit is een mengport van ongeveer 4 a 5 jaar oud, van hoge kwaliteit en bezit de eigenschap van een vintage port. Deze wijn wordt beter door fles rijping. Voor 2002 heette dit nog Vintage Character.

Late Bottled Vintage (LBV); Deze port is van een goede oogst en wordt na 5 tot 7 jaar op vat gerijpt te hebben gebotteld. Hij is toegankelijker dan een Vintage Port. De meeste LBV'S rijpen niet meer na op de fles. Als er TRADITIONAL op het etiket staat rijpt de port nog na op de fles, waardoor hij gedecanteerd moet worden voor gebruik.

Vintage port; deze port is van EEN uitzonderlijk goede oogst. Na 3 tot 5 jaar gerijpt op vat wordt hij gebotteld en ontwikkelt zich verder op de fles. Dit kan 10-tallen jaren duren. Hoe meer hij rijpt, hoe meer kleur hij verliest. Hij wordt zachter en wint aan structuur en complexiteit. Voor gebruik moet men de fles een etmaal rechtop zetten omdat zich depot in de fles afzet. Slecht ongeveer 5% is geschikt om uit te groeien tot een vintage port. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 3 jaar.

 

 

    Volg ons op Facebook!
    Volg ons op Twitter!

 

 


* Als u voor 12.00 uur bestelt wordt uw geschenk dezelfde dag verstuurd.
* Altijd mooi verpakt met uw persoonlijke boodschap en voorzien van productinformatie.
* Iedere fles is voorzien van een label met uw naam erop.
* De geschenken worden verzekerd verzonden via TNT-Post met een handtekening voor ontvangst.
* Betaling mogelijk via iDEAL, vooruitbetaling of op rekening. Lees de voorwaarden.

Wij verkopen geen alcoholhoudende dranken aan minderjarigen.
Door het plaatsen van een bestelling verklaart u 18 jaar of ouder te zijn.

Alle prijzen zijn exclusief 21% BTW en exclusief € 6,50 verzendkosten.

Deze website gebruikt cookies. Meer info.